Autor Tema: Autoplin  (Posjeta: 446 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Robi

• BOFH
  • Administrator
  • Stariji član
  • Spol: Muški
Autoplin
« : 09. Siječanj 2010, 17:34:19 »
Katastrofa kako u zadnje vrijeme raste cijena autoplina. 4.80 kn mislim da je sada. Kad sam uzeo 3.05 kn bila cijena i nije se mijenjala 10 godina, a sada svaku večer druga cijena
Stranica http://www.mojportal.com.hr vam nudi po povoljnoj cijeni reklamiranje i najave eventa.
Za samo 3,66 kn vaša će se reklama prikazati 100 puta.
Pošaljite SMS sadržaja MOJPORTAL i tekst koji želite objaviti na broj 66095

Offline miškomaško

• Novak
  • *
Odg: Autoplin
« Reply #1 : 03. Svibanj 2010, 12:46:33 »
Naravno da se mijenja cijena... prvobitno cijena plina prati cijenu nafte, a drgo je pak da plin je bio jeftin, pa su mnogi "prešli" sa benzina na plin - tj. veća potražnja = višja cijena.
Inače u Hrvatskoj di krize je država i prvobitno INA je puno gubitaka imala na plinu, jer nije tražila onu cijenu, na kojemu je trebalo prodati. Ali odkada je kriza i državni budžet ima isto probleme, nemaju pare da potroše na to, pa se cijena polako će rasti do one, koje je već trebalo biti i prije...
Danas energija je vrlo skupa, i ako misliš da nešto dobiješ za jeftinije, onda sto posto da netko drugi isplati ti onaj dio... prvobitno plate takve stvari sa budžeta države...

Offline Robi

• BOFH
  • Administrator
  • Stariji član
  • Spol: Muški
« Reply #2 : 03. Svibanj 2010, 15:52:18 »
Koliko znam INA na plinu ima 100% zaradu. Plin ionako dobivaju prilikom prerade nafte u benzin. Prije su ga palili, a sada ga prodaju. Dakle nikakvih vanrednih troškova nemaju.
Stranica http://www.mojportal.com.hr vam nudi po povoljnoj cijeni reklamiranje i najave eventa.
Za samo 3,66 kn vaša će se reklama prikazati 100 puta.
Pošaljite SMS sadržaja MOJPORTAL i tekst koji želite objaviti na broj 66095

Offline miškomaško

• Novak
  • *
« Reply #3 : 03. Svibanj 2010, 16:46:36 »
Koliko znam INA na plinu ima 100% zaradu. Plin ionako dobivaju prilikom prerade nafte u benzin. Prije su ga palili, a sada ga prodaju. Dakle nikakvih vanrednih troškova nemaju.

Ja mislim da malo bolje pogledaj taj proces... :) Plin se stvorio malne isto kao i nafta, sa mrtvih životinja. Pored životinja tu su još i biljke, koje kada trune bez oxigena pretvaraju se u ugljen i u plin... :)
Gdje ima nafte, tamo ima i plina, isto je to i sa kopanicama ugljena... :) Samo nažalost više puta nije mogući transportiranje, zbog toga ga upale... npr. sada u Iraku. Ali tako ga izgubiju, što baš nije pozitvna stvar.
Ako mi ne vjeruješ pogledaj site INA-e, ili neku knjigu kemije.